Dag 10, 11 & 12

De afgelopen dagen hadden we geen wifi evenals ontvangst op onze mobiele telefoons, maar vandaag kunnen we weer een berichtje toevoegen. De dagen in Gansbaai was met het advies van Otto (onze gastheer) goed geslaagd, dus besloten we dan ook maar het routeadvies richting Struisbaai op te volgen. De route ging dwars door het prachtige landschap, hoofdzakelijk een graan-gebied en over zeer stoffige onverharde wegen (welke overigens wel gekenmerkt staat als de normale doorgaande wegen). Via Elim zijn we naar Struisbaai gereden om aldaar het kleine pittoreske haventje te bekijken.

Hoofddoel was echter Cape Agulhas, het zuidelijkste puntje van het vaste land van Afrika. Iets dat je toch wel gezien moet hebben als je hier naartoe komt.

20121130-225159.jpg

Uiteraard hebben we de mooie vuurtoren die er staat ook beklommen. Een zeer mooie omgeving, maar blijkbaar wel met enig gespuis, er stond een duidelijk bord dat waarschuwde voor slangen en spinnen (we hebben we er geen gezien, gelukkig).

Vanuit Cape Agulhas hebben we dan koers gezet naar onze volgende overnachtingsplaats. Hierbij hebben we een kleine omweg genomen via Malgas, om daar de rivier over te steken is de laatste mens-powered pont in bedrijf. (zie links op de foto een mannetje gebonden aan een touw over de boot lopen)

20121130-225642.jpg

Laat in de middag kwamen we bij onze volgende stop: Guest farm Grootvadersbosch (klein stukje van Heidelberg). Een melk-farmer, met ca. 250 koeien. Tot onze verbazing hadden we niet alleen elk een kamer, maar een compleet huis voor onszelf. Ca. een kilometer van de farm zelf, maar nog wel op hetzelfde grondstuk. Wel direct met een kleine waarschuwing: alle deuren overdag dicht en op slot houden vanwege de apen.

Eten hadden we erbij geboekt en ‘s avonds werden we dan ook opgehaald (gezien wij met onze eigen auto niet bij de accommodatie konden komen) om te dineren met de boer en zijn vrouw, een vriend, een kennis die over was gekomen uit Australië, de gepensioneerde doctor uit de stad met vrouw en de buren (eveneens melk-boeren). Incl. ons waren we met 11 personen. Hier maakten we vervolgens een avond mee die zich zo ook 100 jaar geleden had kunnen voltrekken. Denk aan oude boeken over boeren in Zuid-Afrika en je zit helemaal goed: vooraf aan het eten de heren in de zitkamer met een drankje discuteren over de wereld en wat al verder. Vervolgens ruime tijd later een driegangen diner bij kaarslicht. Heerlijk eten en ook aan drank geen gebrek. Overigens zijn we er ook achter gekomen dat het met de slangen wel meevalt, in al de 40 jaren dat de doctor al praktiseert heeft hij ca. 4 slangenbeten meegemaakt die ernstig waren. En dat terwijl onze farmer er elk jaar wel een paar tegenkomt (meestal “puffadders”, maar er schijnen ook cobra’s te zijn). Spinnen daarentegen is een ander verhaal, beten komen nog wel eens voor, maar de laatste jaren ook minder, omdat de arbeiders minder met hun handen in de grond werken. De apen zijn zeer schuw en vormen geen gevaar, van de aanwezige luipaarden mag je blij zijn als je een paar keer per jaar een spoor ziet. Om ca. 23:30 uur hielden we het voor gezien en werden we weer bij ons huis afgeleverd. Heel bijzonder!

De nacht was wat aan de korte kant, want om ca. 6:30 uur ging de wekker: apen op het dak! Kostte even moeite, maar een foto verder toch maar nog even liggen. Tegen 9 uur waren de twee hulpen er om ons ontbijt te maken. Wel een beetje bizar, voor ons tweeën waren er twee keuken hulpen zeker een uur bezig/aanwezig (denk aan de boeken van anno toen en je kunt je indenken hoe ze eruit zagen).

20121130-232431.jpg
Voordat we gingen hebben we vervolgens nog een rondleiding over de farm gekregen. Achterop de pickup staande, samen met de farmer over een deeltje van zijn grond (ca. 2500 Hectare), duurde wel bijna 1,5 uur. Super mooi gebied! De medewerkers die op de farm werken, leven bijna allemaal op de farm zelf en worden redelijk goed betaald, problemen zoals bij andere farmers elders in het land zijn hier niet. En dan denken jullie, dat moet wel een fortuin hebben gekost, geloof het of niet, maar incl. fooien voor de staf nog geen 55 euro per persoon (we hebben de rekening twee keer nagekeken).

20121130-230008.jpg

We waren gewaarschuwd, maar de rit naar Mosselbaai was enorm saai, ook nog eens aangevuld met bewolking. Na een beetje proviand te hebben gehaald zijn we vervolgens naar ons hotel gereden: Nyaru Game Lodge. Mooie locatie, mooi huisje, twee etages (er was een groter huisje niet bezet dus dat konden wij wel gebruiken). Even bijkomen en dan de eerste Safari. Kleine 1,5 uur over het gebied en een berg dieren gezien, foto’s zeggen hier meer:

20121130-231017.jpg

20121130-231130.jpg

Een mooie afsluiter van de dag: tijdens het diner stond een neushoorn nog geen 20 meter verderop ook wat te nuttigen. Kortom weer een mooie dag.

Na een goeie 12 uur slapen (Thomas) was het weer tijd om wakker te worden. Dit maal geen apen over het dak of neushoorns die de voordeur proberen open te trekken, maar de wekker. Het ontbijt werd geserveerd in een tijdsbestek van 2 uur, wat bij ons toch erg krapjes blijkt in de praktijk, enfin, we hebben het gered. Met het eten achter de kiezen was het tijd om door de te gaan naar onze volgende locatie: Knysna, een dorpje/stadje aan de Indische Oceaan met een gemoedelijke sfeer. Echter had het afgelopen nacht blijkbaar zoveel geregend dat de 1km lange zandweg van de lodge naar de poort minder toegankelijk was. Als advies kregen we mee om het gas er op te houden, maar niet te hard en niet de remmen intrappen. Iets wat we eigenlijk altijd al doen, maar goed het was toch aardig bedoeld… De rit zelf was behoorlijk pittig, zeker gezien het feit dat op veel plekken de situatie dat links een afgrond met water en rechts een berg was. Ondanks de geringe foutmarge waren de stuurmanskunsten van Thomas voldoende genoeg om niet onze Full-Coverage autoverzekering hoeven aan te spreken.

Nadat we onze ‘4×4/2′ Toyota Corrola met blubber en al weer op het asfalt hadden gekregen was het tijd om een museum te bezoeken, de eerste van de vakantie. Dit op advies van de gepensioneerde dokter die we ontmoet hadden tijdens het eten in Grootvadersbosch. Te zien was een replica van een schip dat gevaren heeft rondom Zuid Afrika. Na een uurtje rond gekeken te hebben vonden we het wel weer eens tijd voor ‘Gas op die plank’ en hebben we onze weg weer vervolgd naar het plaatsje Wilderness waar je veel natuurreservaat treft. Hier wist een parkeerwacht de juiste woorden tegen mij (Thomas) te zeggen om mij over de zeik te krijgen, maar gezien dat onze koffers in de auto lagen en hij hier op moest letten was het 5 minuten op de tanden bijten. Met 200 Rand uit de zak verder (voor toegang) begonnen we aan een hike van in totaal 8km naar een waterval.

De hike ging door het bos, waar een pad was gemaakt om enigszins fatsoenlijk te kunnen lopen. Tijdens de hike werd door mij continu een grondige 360 graden inspectie gehouden op slangen of ander kruipend en niet gewaardeerde bewegende objecten. Gelukkig waren de resultaten al die tijd positief, wel waren er geluiden van dichtbij te horen van vogels en apen. Op de terugweg hebben we aan de overkant van de rivier een stel apen gezien in het wild.

20121130-231407.jpg

20121130-231443.jpg

20121130-231531.jpg

Met wat loop- en trekwerk vonden we onze auto weer terug. Gelukkig was deze -door ons geduld- nog niet leeggeroofd door een parkeerwachter en konden we verder rijden naar de “Map of Africa” wat in hetzelfde reservaat ligt. Hierbij heb je een uitzicht over een stuk berg wat dezelfde vorm heeft van Afrika als je deze op de kaart bekijkt. Dat was natuurlijk wel geinig om te zien.

Aangekomen in Knysna zijn we het hotel eens wezen opzoeken. Rond half 6 hadden we het gevonden en konden we weer genieten van een “amazing” uitzicht. Prima te doen voor de komende twee dagen. Wederom een grafisch hulpmiddel.

20121130-233406.jpg

Als jullie nog niet slapen, zijn hier de verlossende woorden: The end.

Leave a Reply